Ervaringsverhalen

Ellen | Wel of geen burn-out?

Categorie: Ervaringsverhalen

Ingezonden door: ha Mar 24, 2016

Begin 2015 is er op mijn werk veel veranderd, maar ook in mijn privé leven stond alles op zijn kop. In mijn werk gingen we van zeven mensen in een team over naar twee, vanwege de bezuinigingen. Privé ben ik met mijn scheiding bezig na een huwelijk van 29 jaar. Mijn beste vriendinnetje gaat na een jarenlang gevecht met kanker haar laatste fase in. Daarnaast gaat mijn dochter samenwonen, en word ik ook nog eens verliefd op een weduwnaar. Hoe moet ik hier ooit allemaal mee omgaan?

 De jaren ervoor heb ik zoveel hol-en-vliegwerk gedaan zodat ik letterlijk en figuurlijk mezelf voorbij was gelopen, maar toch dacht ik "Ach het valt wel mee". Tot ik dingen ging vergeten en een moe en raar gevoel kreeg in mijn lijf.  

Mijn zus was net aan het opkrabbelen na een burn out, waar ik haar ook bij heb geholpen, en toen dacht ik: Dit moet mij niet gaan gebeuren.

Via een kennis werd mij toen Stap voor Stap in Beweging geadviseerd. De eerste afspraak was al raak. Er was zo'n geweldige klik met Martinette. Toen ze vroeg wat ze voor me kon betekenen was mijn antwoord eerst:

"Ik wil mijn verhaal kwijt en sterker uit mijn scheiding komen en weer goed in mijn werk komen staan en verder gaat het wel goed met mij hoor."

Na een uur wandelen en een opdracht tussen twee bomen kwam ik er echter al snel achter dat het echt niet zo goed met mij ging, en ik echt uit balans was.

Tijdens de gesprekken in de natuur kwam ik mezelf steeds tegen. Martinette leerde me om rust te nemen. Om meer te kijken naar de keuzes die ik wel en niet maakte.

En om voor mezelf te kiezen. Door haar kwaliteit om de vraag steeds weer terug te leggen en mij bewust te maken heb ik weer meer het regie over mijn leven, zowel privé als op mijn werk.

 Ik heb de afgelopen jaren veel verloren en heel veel verdriet gehad. Door de gesprekken, bewegingen en de buitenlucht heb ik met Martinette terug gekeken en het een plek gegeven.

 Deze manier van gesprekken tijdens het wandelen hebben mij geholpen om uiteindelijk toch niet in die burn out terecht te komen.

Ik mag voor mezelf kiezen, zonder dat ik mij hier schuldig over hoef te voelen. Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen mijzelf.

Haar positieve kracht heeft hier veel aan bijgedragen. Ik kan beter voor mezelf zorgen, want als je niet goed voor je zelf zorgt, kun je dit ook niet voor een ander. Ik kan het weten, want ik werk in de zorg.

Lieve Martinette, heel erg bedankt dat je mij weer op weg hebt geholpen. Door je openheid, kwaliteit en wijsheid heb je mij weer in mijn kracht gezet.

Na maanden van samen werken is mijn balans weer terug.  

Nogmaals bedankt.

Ellen